НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖЕНСКО ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Претседателката на Здружението на бизнис жени, Валентина Дисоска присуствува на Конференција во Сараево -“Економско зајакнување на жените-поттикнување на нови синергии во Јадранскиот и Јонскиот макро регион

Претседателката на Здружението на бизнис жени, Валентина Дисоска присуствува на Конференција во Сараево -“Економско зајакнување на жените-поттикнување на нови синергии во Јадранскиот и Јонскиот макро регион

 
 
Во организација на  Агенцијата за родова еднаквост на Босна и Херцеговина, Министерството за човекови права и бегалци на Босна и Херцеговина, Сараево е домаќин на тридневна конференција насловена „Економско зајакнување на жените: поттикнување нови синергии во Јадранското и Јонското макро- регион“, што  се одржува во Конгресниот центар, Терме Илиџа, од 12 до 14 октомври 2022 година во Сараево, Босна и Херцеговина. Конференцијата е во хибриден формат, со пренос во живо, што  им овозможува на учесниците кои не можат лично да присуствуваат да се приклучат онлајн.

Настанот се организира во рамките на претседавањето со Босна и Херцеговина со Јадранската Јонска иницијатива (AII) и Стратегијата на Европската Унија (ЕУ) за Јадранскиот и Јонскиот регион (EUSAIR).Конференцијата претставува можност да ја потврдиме нашата посветеност на регионалната соработка и мултилатерализмот, но и за презентирање и размена на добри практики, знаење и предизвици со цел да се зајакне родовата еднаквост и еднаквите можности во регионот на Јадранскиот Јон.

Валентина Дисоска беше панелист во првата дискусија на Конференцијата „Перспектива на родова еднаквост и еднакви можности во економското зајакнување: искуство и најдобра практика од јадранскиот и јонскиот регион“, каде ги изложи насоките и продобивките од Националната платформа за женско претприемништво. Со Здружението на бизнис жени на Босна и Херцеговина зборуваа за важноста од регионалното застапување.

Конференцијата во следните два дена ќе опфати многу актуелни теми од областа на женското претприемништво

Проектот е имплементиран од: