НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖЕНСКО ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Регионалната конференција на EEN, обедини голем број експерти за претприемништво од Југоисточна Европа

Регионалната конференција на EEN, обедини голем број експерти за претприемништво од Југоисточна Европа

Фондацијата за менаџмент и индустриско истражување заедно со регионалните партнери од Хрватска, Србија, Црна Гора, Словенија и Босна и Херцеговина, ја организираа дводневната конференција „ЕЕН Регионална конференција 2022 Enterprise Europe Network“, која собра околу сто претставници на партнерските организации и  институции од регионот од 13ти до 15ти декември 2022 во Загреб, Хрватска.

Целта на овој традиционален настан беше подобрување на соработката меѓу регионалните партнери и конзорциуми на ЕЕН, подобрување на квалитетот и капацитетот на услугите. На оваа средба учесниците имаа можност да разменат искуства и да ја подобрат соработката со цел поефективен развој на малиот и средниот бизнис сектор и подигање на нивото на конкурентност на Југоисточна Европа на пазарот на Европската Унија.

             

Во воведниот дел, на учесниците им се обрати Наталија Мартинез Парамо, шеф на Извршната агенција за мали и средни претпријатија на Европската комисија (ЕИСМЕА), а потоа Шиме Ерлиќ, државен секретар на Министерството за регионален развој и фондовите на Европската унија, ги поздрави присутните.

Во оваа прилика беше претставена онлајн платформата FINNO – уникатна дигитална алатка развиена од партнери од регионалните центри на EEN. Платформата овозможува директна интеракција помеѓу компаниите и советниците од земјите од Југоисточна Европа кои обезбедуваат персонализирани услуги за интернационализација, пристап до финансирање и комерцијализација на иновациите.

Со само три клика, претприемачите можат да изберат консултант од земјите од Југоисточна Европа – експерт во областа на интернационализација, поддршка на иновациите или раст со искуство и ресурси кои можат да им помогнат да го развијат нивниот бизнис.

Во своето интересно предавање Гордан Лауц од хрватската биотехнолошка компанија Genos d.o.o. ги сумираше искуствата на неговата компанија со финансирање од европските фондови и како тие континуирано ги инвестираат добиените средства во научната заедница. Компанијата Генос е прогласена за најдобра истражувачка институција во Хрватска според истражувањето на Светска банка во 2019 година.

Во вториот дел од конференцијата се одржаа две панел дискусии со многу интересни учесници. Првиот панел, модериран од Андреа Мелеш, помошник раководител на Одделот во EISMEA, се занимаваше со темата на Европскиот совет за иновации (EIC) и неговата поддршка за претприемништвото. Учесници на панелот беа Кит Секеира, раководител на единицата за управување и координација на EIC и EISMEA, Ана Барјашиќ, основач и извршен директор на Connectology и член на одборот на EIC, Игор Милек од SPIRIT Словенија и Томаж Карчник од словенечката компанија BioSistemika, кој го сподели своето успешни искуства со аплицирање во програмата EIC. Заклучокот на панелот е дека е неопходно да се подобрат советодавните услуги на институциите за поддршка, вклучително и советниците за EEN, со цел да се зголеми бројот на квалитетни апликации и стапката на успех на програмата EIC.

Се одржа втората панел-дискусија на која се дискутираше за тоа како Европските центри за дигитални иновации (EDIH) и центрите за дигитални иновации (DIH) ќе обезбедат поддршка на претприемништвото во регионот заедно со Европската претприемничка мрежа. Панелот беше предводен од Синиша Марчиќ од Советот за регионална соработка (RCC), а на панелот учествуваа: Маја Сушец, оперативен координатор на Центарот за дигитални иновации на Универзитетот во Марибор, Матео Иванац, раководител на Одделот за иновации, Борис Голоб, директор на научно-технолошкиот парк STEP Ri на Универзитетот во Риека, еден од партнерите на конзорциумот EEN Хрватска, Бојан Ќудиќ, раководител на одделот од Агенцијата за развој на Република Српска и Борис Антиќ, професор на Факултетот за технички науки на Универзитетот во Нови Сад.

 

 

Проектот е имплементиран од: