НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖЕНСКО ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Зајакнување на жените работнички: Техники за преговарање за плата за успех во кариерата

Зајакнување на жените работнички: Техники за преговарање за плата за успех во кариерата

Во денешната работна сила која брзо се развива, потребата од родова еднаквост на работното место е поголема од кога било. Една клучна област е јазот во платите и  преговарачката маса, каде жените ја потврдуваат својата вредност и бараат праведна компензација. Преговарањето за плата е вештина која секој професионалец треба да ја совлада, а за жените тоа е пат кон затворање на родовиот јаз во платите.

 

За поуспешни преговори за плата, ги препорачуваме следните техники:

  1. Разбирање на вашата вредност. Пред да започнете преговори, од суштинско значење е да ја препознаете и интернализирате вашата професионална вредност. Многу жени ги минимизираат нивните достигнувања, вештини и придонеси, што често доведува до потценување. Започнете со наведување на вашите достигнувања, вештини и сите дополнителни одговорности што сте ги преземале. Оваа самосвест ги поставува темелите за уверен преговарачки став.
  2. Истражување на стандардите во индустријата. Знаењето е моќ, особено кога станува збор за преговарање за вашата плата. Истражувајте ги индустриските стандарди и одредниците за плата за вашата улога и искуство. Оваа информација служи како референтна точка за време на преговорите, осигурувајќи дека сте добро информирани за тоа колку заработуваат вашите колеги на слични позиции.
  3. Изберете го вистинското време. Времето е критично во преговорите за плата. Идеално, имајте за цел да разговарате за вашата компензација за време на интервјуто или прегледот на вашите перформанси, или ако веќе сте вработени, кога сте постигнале значајни резултати. Избегнувајте да ја поставувате темата за време на стресни периоди за компанијата, бидејќи можеби нема да биде добро прифатена. Проценете ја целокупната економска клима и финансиската состојба на вашата организација пред да започнете ваква дискусија.
  4. Вежбајте самоувереност. Ефективното преговарање бара деликатна рамнотежа помеѓу самоувереноста и соработката. Жените често се плашат да бидат сфатени како премногу агресивни, што може да го попречи нивниот успех во преговорите. Наместо тоа, фокусирајте се на самоуверено изразување на вашите потреби, во комбинација со вашиот придонес. Користете прво лице еднина „јас“, за да ги пренесете вашите достигнувања и вредноста што ја носите на тимот без да звучите конфронтирачки.
  5. Целете високо, но бидете флексибилни. Кога започнувате со преговорите, зацврстете го вашето барање малку повисоко од вашата идеална плата. Ова обезбедува простор за преговарање и може да резултира со поповолен исход. Сепак, бидете подготвени да бидете флексибилни. Покажете ја вашата подготвеност за соработка со тоа што ќе имате на ум опсег наместо фиксен број. Оваа флексибилност ве тера да изгледате разумно и отворено за наоѓање заемно корисен договор.
  6. Искористете ја моќта на тишината. Тишината може да биде моќна алатка во преговорите. Откако ќе ја наведете посакуваната плата или ќе го презентирате вашиот случај, одолејте на нагонот веднаш да ја пополните тишината. Дозволете му на вашиот работодавец време да ги обработи информациите и да одговори. Понекогаш, непријатноста од тишината ја принудува другата страна да даде поповолна понуда.
  7. Квантифицирајте ги вашите достигнувања. За време на преговорите, поткрепете го вашето барање со квантитативни достигнувања. Броевите зборуваат многу и даваат конкретни докази за вашето влијание врз компанијата. Без разлика дали се работи за надминување на целите за продажба, водење успешни проекти или заштеда на трошоците, користете податоци, за да ги покажете вашите придонеси и да ја нагласите вашата вредност.
  8. Бидете подготвени да преговарате и вон платата. Пакетите за компензација се протегаат и надвор од основната плата. Размислете за целиот пакет, вклучувајќи ги придобивките, бонусите, опциите за акции и можностите за професионален развој. Ако организацијата не може да ги исполни вашите очекувања за плата, преговарањето за другите елементи од пакетот сепак може да резултира со посеопфатен и позадоволителен аранжман.
  9. Изградете мрежа за поддршка. Имањето мрежа на ментори или колеги од индустријата може да обезбеди вредни увиди и насоки за време на преговарачкиот процес. Побарајте совет од оние кои успешно се снашле во дискусии за плати и не двоумете се да ги искористите нивните искуства. Мрежата за поддршка може да ја зголеми вашата самодоверба и да обезбеди вредни перспективи.
  10. Вежбајте. Преговарањето е вештина која се подобрува со вежбање. Симулирањето разни сценарија помага да се усовршат вештините за комуникација и убедување и ја гради потребната самодоверба за ефективно преговарање кога ќе се појави вистинска можност.

 

Зајакнувањето на жените во работната сила вклучува нивно опремување со алатки за да се справат со предизвиците и да се надминат бариерите. Како што повеќе жени ги прифаќаат овие техники, тие придонесуваат за културна промена каде преговарањето за подобра плата станува норма, а не исклучок.

Жените работнички заслужуваат пристојна работа и имаат право да ја бараат. Твој труд – твои правила!

Проектот е имплементиран од: