НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА ЖЕНСКО ПРЕТПРИЕМНИШТВО

ЕВРОПСКА БАНКА ЗА ОБНОВА И РАЗВОЈ – СО ПРОГРАМАТА STAR VENTURE ДО НОВИ СТАРТАП КОМПАНИИ

ЕВРОПСКА БАНКА ЗА ОБНОВА И РАЗВОЈ – СО ПРОГРАМАТА STAR VENTURE ДО НОВИ СТАРТАП КОМПАНИИ

 
Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) припаѓа на семејството на мултилатерални развојни банки. Нашата главна мисија е да им помогнеме на бизнисите и економиите да напредуваат преку финансиски инвестиции, деловни услуги и вклучување во реформите на политиките на високо ниво, промовирајќи го претприемништвото и издржливоста. Работиме во 38 земји на работа, помагајќи им да преминат кон пазарни економии.

Банката е единствена во однос на малите и средни претпријатија (МСП). Не само што директно и индиректно финансира 1,24 милијарди евра на преку 200.000 МСП годишно, туку директно советуваат и повеќе од 2.400 мали бизниси годишно низ нашите региони. Освен тоа, го проширивме нашиот фокус, надвор од малите и средните претпријатија, на деловниот простор во рана фаза, инвестирајќи во голем број млади фондови за ризичен капитал во регионите и мобилизирајќи знаење преку Star Venture програмата.

Целта на Star Venture програмата е да се идентификуваат старт-ап компании со висок потенцијал и да се мобилизира експертиза од глобални извори за да им се помогне на овие фирми во зародиш да се развијат брзо. Нудиме техничка експертиза, менторство, локални совети и експертиза за стратешки развој на бизнисот за да им помогнеме на почетниците да отворат нови можности за раст. Во моментов, програмата работи во Јужниот и Источниот Медитеран (СЕМЕД), регионот на Западен Балкан, како и Турција, Бугарија, Молдавија и Романија, поддржувајќи над 350 компании во рана фаза со план да се прошират во други региони на ЕБОР во текот на претстојниот период. години. Програмата Star Venture беше лансирана во Западен Балкан во 2019 година. Оттогаш, програмата воспостави соработка со избрани регионални акцелератори и распореди локална советодавна поддршка за подобрување на екосистемот за стартување. Досега, програмата поддржа 25 стартапи со висок потенцијал и 11 регионални партнерски акцелератори. 
Програмата е водена од ЕБОР и заеднички финансирана од Луксембург преку Фондот за влијание на малите бизниси на ЕБОР и фондот за развој и иновации на претпријатијата на ЕУ – Западен Балкан (ЕДИФ). Она што го нудиме Програмата ќе биде испорачана на конкурентна основа и избраните претпријатија ќе се приклучат на група динамични тимови за вложување во интензивна и приспособена 18-месечна програма за скалирање базирана на искуство. Програмскиот ангажман вклучува - но не е ограничен на - работилници за деловна дијагностика за стратешки иновации, советодавни проекти, менторство, деловно усогласување со малите и средните претпријатија, регионално и меѓународно проширување и настани за поставување инвеститори. Областите на поддршка и интервенција ќе зависат од надлежностите и потребите на поединечните претпријатија и може да вклучуваат

За повеќе информации за програмата и врската за апликација (под „Како да аплицирате“) на нашата веб-страница:https://www.ebrd.com/starventure/start-ups  и поднесете ја вашата апликација до 25 јуни 2022 година Пред да ја пополните апликацијата, проверете дали финансиските податоци на вашата компанија и pitch deck се подготвени за прикачување. Ве молиме пополнете го формуларот што е можно попрецизно.

 
 
 
  
   

 

Проектот е имплементиран од: